چاپ نخست: ١٣٨٧
این نوشته نگاهی دارد به رواداری (تساهل، تسامح) در فرهنگ و ادب ایران با تکیه بر آثار مکتوب و تلاشی دارد برای جمعبندی و دریافت رهنمود.
رواداری میتواند زاویه دید سیاسی، اجتماعی، مذهبی، فلسفی، فرهنگی، قومی و یا اخلاقی داشته باشد و شکیبایی اندیشه، گفتار، رفتار و اعمال دیگران در عرصههای نامبرده را شامل شود. بزرگان ایران بیشتر با وسعت مشرب تحسینبرانگیزی به رواداری مذهبی پرداختهاند؛ یعنی تحمل ادیان و مذاهب دیگران و همزیستی صلحآمیز با آنها. شاید از آنجائی که در جامعه ما تنوع سیاسی هرگز وجود نداشته، آرزوی آن نیز انعکاسی قابل ملاحظه ندارد. از اینرو این نوشته بیشتر، تکیه بر رواداری مذهبی یا آزادی اعتقادات دینی دارد.
نگارنده بر این باور است که مشرب وسیع بزرگان ما، بلندنظری و جهانِ بزرگ و وجدان آزاد آنها، ما را در تلاش امروزمان، برای ساختن جامعهای بدون قهر و خشونت و مبتنی بر خلاقیت و سازندگی، آبادانی و احترام متقابل، و پرورش روح آزادگی و انساندوستی و ترک تعصبات به نحوی کارا، یاری خواهد کرد.
واژههای کلیدی
آزاداندیشی، اخراج، اغماض، بردباری، پاکسازی، پیگرد، تسامح، تساهل، تحمل، تضییق، تعصب، جنگ، حذف، خشونت، خودکامگی، رواداری، سعه صدر، سیاست، گفتگو، مدارا، همزیستی